Dunja Penter og Britta Schumann, Danmark

Er det bare små retter på store tallerkner?

Aftenen er kommet, hvor de nye kokke skal prøve den nye mad af på Oslobådens gæster. Men omstillingen er ikke nem; klientellet er vant til buffet og store portioner.

”Det er vigtigt at prøve noget nyt en gang imellem,” siger Dunja Penter. Det er aften og vi sidder i Marco Polo-restauranten på Oslobåden. Anden ret af testmiddagen er lige blevet serveret. Blæksprutte fra Skagerrak. Dunja Penter er sammen med hendes veninde Britta Schumann to af aftenens testgæster. Dunja Penter er kommet på Oslobåden gennem 30 år. Normalt havde hun spist på bådens Italienske restaurant – ”ikke fordi den er den bedste, men fordi den er billigst,” siger hun. Heller ikke Britta Schumann ville have spist på Marco Polo, hvis de ikke var blevet tilbudt prøvemiddagen. Lidt skeptiske og meget nysgerrige på den nye mad sætter de sig til rette ved vinduet med udsigt over det forbifarende Kattegat.

”Det her smager virkelig godt. Jeg er ret vild med blæksprutten,” siger Dunja Penter. At blæksprutten kan være fanget lige under båden, synes de begge er en sjov tanke.

”Hvad end det er tang, pighvar eller muslinger, er det vigtigt at bruge det, vi har svømmende i havet og lade være med at få fløjet råvarer hele vejen fra Kina,” siger Britta Schumann.

“Ja, det er vigtigt at dyrke de lokale råvarer. Egentlig er det jo oplagt at gøre det på Oslobåden også,” tilføjer Dunja Penter.

Dansk havsalat – eller også kaldet tang.

Dansk havsalat – også kaldet tang

 

Et hav fyldt med fisk

Havet mellem Danmark, Sverige og Norge er utrolig rigt på fisk, forklarer de to kokke og tovholdere på projektet Søren Westh og Christian Mortensen, som begge i dagens anledning har lavet maden. Normalt vil det kun være den nye chefkok Christian Mortensen, der står i køkkenet sammen med de gamle faste kokke, når de er blevet oplært. Benyttelsen af de lokale råvarer er en af de vigtigste dogmer i madmanifestet for den nye restaurant. Og sådan et kulinarisk tiltag er Oslobåden ikke alene om. Hurtigruten, der sejler op langs Norges kyst, er også begyndt at få deres forsyninger fra de havne, de passerer på deres tur.

”Det lokale er generelt meget oppe i tiden. I aften har vi eksempelvis serveret norsk kongekrappe, blæksprutte fanget ved Skagen og brissel og lam fra danske jordbrug,” siger Christian Mortensen.

Selvom havet under båden er fyldt med fisk, og de omskiftelige omgivelser lægger op til, at man kan prøve kræfter med mange forskellige spændende menuer, er det ikke bare nemt at lave mad på en båd.

”Når du først er sejlet fra land er det eksempelvis for sent at opdage, at du har glemt stenbiderrognen, hvilke skete i aften,” siger Christian Mortensen. “På en restaurant på landjorden, kan du nemt anskaffe glemte remedier eller improvisere, men på en båd, står du lidt med røven i vandskorpen, hvis det ikke går helt som planlagt. Det skal man lige vænne sig til,” forklarer Christian Mortensen.

”I aften gik det rigtig fint, men det var selvfølgelig også bare testmiddagen. Det store arbejde ligger stadig forude. Den store omstilling; optræningen af kokke og tjenere. Det møde skal nok blive udfordrende, men jeg er nu mest spændt,” siger Christian Mortensen.

Søren Westh gør klar til hovedretten.

Søren Westh gør klar til at servere hovedretten

 

Måske lidt hovsky-snovsky

Udover spændingen ved det nye mad, er det en stille aften på Oslobåden. Der er kapacitet til at være omkring 1800 gæster, og i uge syv, som er få dage væk, er båden altid proppet med familier, der skal på vinterferie. Men også par, mini-cruise-gæster, transportgæster, konferencegæster og turister fra Asien tager på tur med Oslobåden. I aften er der kun omkring 400 gæster på båden.

”Det kan man godt mærke,” siger Henrik Worm, der står i fin tjeneruniform på gulvet i Marco Polo-restauranten. Henrik Worm er tjener i Marco Polo og en af dem, der er blevet valgt til også at være tjener i den nye restaurant.

”Jeg kunne godt forestille mig, at nogle af vores gæster, kommer til at tænke: Er det bare små retter på store tallerkner?” siger Henrik Worm. Men en ny type mad kan måske også få nogle nye typer kunder til, tilføjer han.

”Men jeg glæder mig rigtig meget til at se, hvordan det kommer til at blive. Jeg har været i restaurationsbranchen hele mit liv og her på båden i mange år. For mig er samarbejdet meget vigtigt; stemningen mellem os på båden. Det håber jeg bliver taget med videre til den nye restaurant. Vi er en familie her på båden. Derfor håber jeg også, at vi kan lytte til hinanden og de indspark, de forskellige kommer med,” siger Henrik Worm.

 

Hvad med en tilhørende spaafdeling?

Aftenens anden-sidste ret er lige blevet taget af bordet og nu mangler der bare at blive serveret dessert, som i aften består af yoghurt og rabarber. Dunja Penter og Britta Schumann sidder og fordøjer middagen og projektet, de er blevet indviet i.

”Jeg må indrømme, jeg er ikke sikker på, at et gourmet-projekt kommer til at fungere her på Oslobåden,” siger Dunja Penter. Som det er nu, mener de begge, at clashet mellem børnefamilierne og den nye madstil er stor, men de er håbefulde.

”Der skal i virkeligheden være meget mere af det her, før at det kommer til at fungere,” siger Britta Schumann. Måske en tilhørende vinbar eller en hel spaafdeling, tilføjer hun.

”Maden har været virkelig god, og den her middag har under alle omstændigheder været en meget stor oplevelse. Jeg er virkelig spændt på, hvor det her projekt ender,” siger Dunja Penter.

 

Artikel af Barbara Hilton

3 replies
  • DFDS
   DFDS siger:

   Hej Leif.
   Tak for din kommentar!
   Prisniveauet bliver en lille smule dyrere, men under hvad restauranter med tilsvarende kvalitet ligger på.
   Man vil kunne bestille en 4-retters menu til 450,- og en 5-retters menu til 499,-, eller man kan gå linen ud og bestille en 7-retters menu (den kalder vi “Rejsen”) til 1.500,- inkl. vine samt champagne, vand og kaffe.
   Vi håber, du får lyst til at besøge den nye Marco Polo, efter den åbner den 1. maj!
   Med venlig hilsen
   DFDS

   Reply
 1. Jette Schmidt
  Jette Schmidt siger:

  Jeg har rehst meget med Oslobåden, da jeg boede i Esrum, men nu, hvor jeg er flyttet til Rudkøbing vil jeg ikke rejse så tit. Men når jeg har sejlet med jer, har jeg oftest spist i Marco Polo – og næsten altid været tilfreds. Og jeg kommer bestemt også til at spise her næste forår, når jeg igen skal til Oslo. Det lyder dejligt med det nye koncept.

  Reply

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *